En France, on a l’habitude de faire les verrines pour un
apéritif ou une entrée. Il s’agit de petits verres remplis par exemple des
légumes en forme de mousse ou coupés en petits morceaux. Les verrines peuvent contenir
également du jambon, du fromage, des fruits de mer, du poisson, etc. En
République tchèque, les verrines ne sont pas très connues. C’est pour cela que
je vous propose une de mes recettes de verrine d’avocats (une sorte de fruit pas très utilisée en Tchéquie) et de saumon fumé.
Ingrédients (12 verrines):
3 avocats bien murs
20cl de crème fraîche
2 tranches de saumon fumé
un peu d’aneth
une pincée de sel
une pincée de poivre
Préparation :
Peler les avocats, couper les en morceaux et mixer les dans
un robot.
Ajouter la crème fraîche et mixer le tout pour obtenir une mousse.
Ajouter la pincée de sel et de poivre et l’aneth.
Remplir les verrines de la mousse. Il ne faut pas que les
verrines soient entièrement remplies de la mousse. Il suffit de remplir une
moitié de chaque verrine pour laisser de la place pour le saumon. Mettre les
verrines au réfrigérateur et laisser reposer au moins 3 heures.
Avant de servir les verrines couper le saumon fumé en
morceaux (petits rectangles) et disposer un morceau dans chaque verrine.
Les verrines sont prêtes à être servies !!
Ve Francii je
zvykem dělat "les verrines" (doslovný překlad: "skleničky")
jako součást aperitivu nebo předkrmu. Jedná se o malé skleničky (viz foto),
které jsou naplněny například zeleninou ve formě pěny a nebo nadrobno
nakrájenou zeleninou. "Skleničky" můžou obsahovat i šunku, sýr,
mořské plody, ryby, atd. V České republice nejsou "skleničky"
moc známy a proto jsem se rozhodla, že se s vámi podělím o jeden z mých
receptů na "skleničku" s pěnou z avokáda (ovoce, které se moc v Česku nepoužívá) a s uzeným lososem.
Ingredience (12
skleniček):
3 zralá avokáda
20cl crème
fraîche (smetana, 30% tuku)
2 plátky uzeného
lososa
trocha kopru
špetka soli
špetka pepře
Příprava:
Oloupejte avokáda
(nejjednodušší je je rozpůlit, odstranit jádro, které je uvintř a malou lžičkou
vydlabat vnitřek), rozkrájejte je na malé kousky a pomixujte v mixéru.
Přidejte smetanu
a rozmixujte ji s avokády tak, aby vznikla pěna.
Přidejte špetku
soli, špetku pepře a najemno nakrájený kopr.
Naplňte skleničky
pěnou. Skleničky nesmí být naplněny až po okraj. Stačí je naplnit z poloviny
tak, aby zbylo místo pro malý plátek lososa. Dejte skleničky do lednice a
nechejte je tam minimálně 3 hodiny.
Před servírováním
nakrájejte plátky lososa na malé obdélníčky a do každé skleničky dejte jeden
obdélníček.
A teď jsou
skleničky připraveny k podávání!!!
zrovna dneska jsem se chtěla pustit do avokádové pomazánky, ale avokádo bylo tvrdé jako šutr a pak jsem si přečetla, že se má nechat dozrát a nedávat do ledničky, tak musím zkusit znova; ) tohle vypadá opravdu luxusně!
RépondreSupprimerUrčitě, musí být zralé. Ve Francii v obchodech najdeš většinou takové, které dozrajou za 2-3 dny a nebo se dají koupit už dozrálé.
RépondreSupprimer