Gâteaux de Nöel tchèques/Vánoční cukroví |
- du poisson pané (très souvent la carpe) avec de la salade de pommes de terre composée (avec un mélange de légumes qui ressemble à la macédoine en France)
- en dessert, nous mangeons soit la brioche tressée (« vánočka ») (avec des raisins et des amendes), soit les petits gâteaux que nous mangeons pendant toute la période des fêtes de Noël. Il existe beaucoup de sortes de ces petits gâteaux, en général il s’agit des gâteaux qu’on peut conserver pendant 3 semaines
Tartines au foie gras/Jednohubky s foie gras |
- l’apéritif : les tartines au foie gras avec de la confiture de figues ou du pain aux figues et aussi par les tartines au saumon fumé
- un plat qui contient du poisson
- un plat se composant de la dinde (ou d’un autre type de volaille).
- le dessert : la bûche de Noël (la bûche ressemble à un gâteau tchèque que nous appelons « roláda »)
En France, nous mangeons très souvent pendant les fêtes de Noël : le foie gras, le poisson, la volaille, la bûche et les fruits de mer (huîtres, moules, crevette, langoustine, homard, etc.). Les Français adorent également manger du chocolat pendant les fêtes de Noël.
Protože jsme nedávno oslavili Vánoce, rozhodla jsem se napsat článek o českém a francouzském vánočním menu. Je třeba zdůraznit, že v České republice jíme vánoční večeři 24.prosince v šest hodin večer, tedy dříve než ve Francii, kde začínáme jíst v sedm hodin večer. V České republice rozbalujeme dárky 24.prosince večer, protože "Ježíšek" je nadělí pod stromeček během večeře. České děti mohou tedy klidně spát v noci na 25. prosince. Což není případ francouzských dětí, které 24. prosince večer dají pod stromeček pantofle a ponožky, aby jim do nich "Otec Vánoc" dal přes noc mnoho dárků. Dárky tedy rozbalujeme 25. prosince ráno. Je třeba také zdůraznit, že v České republice jíme o hodně rychleji než ve Francii a tak dárky začínáme rozbalovat už v sedm hodin večer. Ve Francii naopak jíme pomalu, začínáme aperitivem v sedm hodin večer a skončíme nejdříve v devět hodin večer.
České a francouzské tradice jsou trochu odlišné, ale v obou zemích jíme vánoční večeři 24. prosince večer. V Česku a ve Francii se vánoční menu liší region od regionu, rodina od rodiny, ale základ je téměř vždy stejný. Francouzské menu je bohatší než to české, skládá se z více chodů.
V České republice jíme zpravidla:
- smaženou rybu (velmi často kapra) s bramborovým salátem (se zeleninovou směsí, která se podobá směsi, které se ve Francii říká "la macédoine")
- dezertem je často vánočka (s rozinkami a s mandlemi) nebo vánoční cukroví, které jíme po celou dobu vánočních svátků, které mají zpravidla trvanlivost až 3 týdny
- aperitivem : jednohubky s foie gras (podle wikipedie jsou to ztučnělá játra husy nebo kachny) s fíkovou marmeládou a také jednohubky s uzeným lososem
- chodem, který se skládá z ryby
- chodem, který se skládá z krůty (nebo jiného drůbežího masa)
- dezert : "la bûche de Noël" ("Vánoční poleno", které se podobá české sladké roládě, viz foto)
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire