Pourquoi ce blog ? Proč tento blog ?

Mon pays d’origine est la République tchèque mais je vis en France depuis bientôt 5 ans. Tout ce que je cuisine est basé sur la cuisine française et/ou tchèque. J’ai également envie de partager avec vous mon expérience concernant les habitudes alimentaires des deux nations ainsi que la différence entre les produits qu’on peut trouver dans ces deux pays. J’espère que les informations que je vais partager avec vous seront utiles non seulement aux amateurs de la cuisine mais aussi aux Français qui viennent visiter ou habiter en République tchèque et aux Tchèque qui décident de visiter la France. À la fin de ce petit résumé, j’aimerais souligner que je ne suis pas une pro ! J’adore cuisiner, je suis curieuse, j’aime goûter de nouveaux produits, de nouveaux plats et je suis gourmande, tout simplement !

Pocházím z České republiky, ale už skoro pčt let žiji ve Francii. Všechno, co vařím je založeno na francouzské nebo/a české kuchyni. Také se chci s vámi podělit o mé zkušenosti týkající se stravovacích zvyklostí obou národů a také rozdílů mezi potravinami, které je možné sehnat v těchto dvou zemích. Doufám, že informace, které s vámi budu sdílet budou užitečné nejem kuchtíkům amatérům, ale také Francouzům, kteří navštíví Českou republiku nebo se do České republiky přestěhují a Čechům, kteří se rozhodnout navštívit Francii. Na závěr tohoto resumé, bych ráda zdůraznila, že nejsem žádný profesionál! Jednoduše zbožňuji vaření, jsem zvídavá, ráda zkouším nové potraviny a produkty, nové jídlo a jsem gurmán!

mercredi 4 décembre 2013

Tarte choco coco/Koláč čoko koko

Aujourd’hui, je vous propose une recette d’une tarte dont le goût me rappelle le Noël tchèque parce qu’elle se compose de la noix de coco en poudre et cet ingrédient fait partie de beaucoup de petits gâteaux qu’on cuisine en Tchéquie pendant les fêtes de Noël.

Ingrédients (pour 8 personnes) :


1 pâte brisée
150g de noix de coco en poudre
150g de sucre
150g de beurre
150g de chocolat noir pâtissier
20cl de crème fraîche liquide

Préparation :

Mettre la pâte dans un moule à tarte. Le couvrir du papier de cuisson ou de l’aluminium. Le mettre au four pour 10 minutes pour que la pâte soit précuite.

Mélanger dans un saladier le beurre mou, le sucre, les œufs et la noix de coco. Verser le tout sur la pâte et mettre au four. Le laisser cuire 30 minutes.

Mettre à chauffer la crème. Casser le chocolat dans un saladier. Verser la crème sur le chocolat et bien mélanger. Verser le tout sur la tarte.

Laisser refroidir avant la dégustation. Saupoudrer de la noix de coco.

Dnes vám dávám k dispozici jeden recept na koláč, jehož chuť mi připomíná české Vánoce, protože obsahuje strouhaný kokos a tato ingredience je součástí vánočního cukroví, které se pečívá v Česku během vánočních svátků.

Ingredience (pro 8 osob):

1 "křehké" těsto*
150g strouhaného kokosu
150g cukru
150g másla
150g čokolády na vaření
20cl smetany na vaření (nejlépe 20% tuku)

*Ve Francii můžeme  běžně koupit jeden druh těsta, které se jmenuje "brisée" (do českého překladu "křehké"). Jelikož si myslím, že v Česku se hotové koupit nedá, tak zde je recept :

300g mouky
150g měkkého másla
špetka soli
3 lžíce cukru
8cl mléka

Smíchejte mouku se špetkou solí a s cukrem. Vmíchejte máslo a nakonec mléko. A těsto je hotovo ! ;-)

Příprava :

Vyložte formu těstem (nejlepší je použít oválnou formu, takovou, jaká se používá na francouzské koláče "tarte"). Položte na těsto pečící papír a nebo alobal. Dejte těsto do trouby a pečte jej 10 minut, tak aby bylo jen "předpečené".

V míse smíchejte změklé máslo, cukr, vajíčka a nastrouhaný kokos. Vylejte přípravu na těsto a dejte koláč do trouby. Pečte ho 30 minut.

Ohřejte smetanu. Nalámejte čokoládu do mísy. Vylejte horkou smetanu do mísy a pečlivě ji promíchejte s čokoládou. Čokoládovou polevu vylejte na koláč.


Před podáváním nechejte koláč vychladnout. Posypejte koláč nastrouhaným kokosem.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire