Bonjour et bienvenue sur mon blog culinaire franco-tchèque. J’ai créé ce blog pour partager avec vous mes expériences culinaires franco-tchèques. Dobrý den, vítejte na mém francouzsko-českém kulinářském blogu. Vytvořila jsem tento blog, abych s vámi mohla sdílet mé francouzsko-české kulinářské zkušenosti.
Pourquoi ce blog ? Proč tento blog ?
Mon pays d’origine est la République tchèque mais je vis en France depuis bientôt 5 ans. Tout ce que je cuisine est basé sur la cuisine française et/ou tchèque. J’ai également envie de partager avec vous mon expérience concernant les habitudes alimentaires des deux nations ainsi que la différence entre les produits qu’on peut trouver dans ces deux pays. J’espère que les informations que je vais partager avec vous seront utiles non seulement aux amateurs de la cuisine mais aussi aux Français qui viennent visiter ou habiter en République tchèque et aux Tchèque qui décident de visiter la France. À la fin de ce petit résumé, j’aimerais souligner que je ne suis pas une pro ! J’adore cuisiner, je suis curieuse, j’aime goûter de nouveaux produits, de nouveaux plats et je suis gourmande, tout simplement !
Pocházím z České republiky, ale už skoro pčt let žiji ve Francii. Všechno, co vařím je založeno na francouzské nebo/a české kuchyni. Také se chci s vámi podělit o mé zkušenosti týkající se stravovacích zvyklostí obou národů a také rozdílů mezi potravinami, které je možné sehnat v těchto dvou zemích. Doufám, že informace, které s vámi budu sdílet budou užitečné nejem kuchtíkům amatérům, ale také Francouzům, kteří navštíví Českou republiku nebo se do České republiky přestěhují a Čechům, kteří se rozhodnout navštívit Francii. Na závěr tohoto resumé, bych ráda zdůraznila, že nejsem žádný profesionál! Jednoduše zbožňuji vaření, jsem zvídavá, ráda zkouším nové potraviny a produkty, nové jídlo a jsem gurmán!
samedi 31 janvier 2015
Fête des crêpes/Svátek palačinek
lundi 9 juin 2014
Gâteau aux courgettes/Cukeťačka
mercredi 26 février 2014
Verrine de mousse d’avocats et de saumon fumé/Sklenička avokádové pěny s uzeným lososem
Ingrédients (12 verrines):
Peler les avocats, couper les en morceaux et mixer les dans un robot.
Les verrines sont prêtes à être servies !!
Ingredience (12 skleniček):
3 zralá avokáda
Příprava:
Oloupejte avokáda (nejjednodušší je je rozpůlit, odstranit jádro, které je uvintř a malou lžičkou vydlabat vnitřek), rozkrájejte je na malé kousky a pomixujte v mixéru.
A teď jsou skleničky připraveny k podávání!!!
mardi 21 janvier 2014
Crumble pomme-coco/Jablečný dezert s kokosovou posypkou
Crumble pomme-coco/Jablečný dezert s kokosovou posypkou |
lundi 6 janvier 2014
Galette des rois/Tříkrálový koláč
Galette des rois/Tříkrálový koláč |
Galette des rois/Tříkrálový koláč |
vendredi 3 janvier 2014
Muffins aux pépites de chocolat/ Muffiny s kousky čokolády
Muffin aux pépites de chocolat/Muffin s čokoládovými kousky |
mardi 31 décembre 2013
Menu de Noël/Vánoční menu
Gâteaux de Nöel tchèques/Vánoční cukroví |
- du poisson pané (très souvent la carpe) avec de la salade de pommes de terre composée (avec un mélange de légumes qui ressemble à la macédoine en France)
- en dessert, nous mangeons soit la brioche tressée (« vánočka ») (avec des raisins et des amendes), soit les petits gâteaux que nous mangeons pendant toute la période des fêtes de Noël. Il existe beaucoup de sortes de ces petits gâteaux, en général il s’agit des gâteaux qu’on peut conserver pendant 3 semaines
Tartines au foie gras/Jednohubky s foie gras |
- l’apéritif : les tartines au foie gras avec de la confiture de figues ou du pain aux figues et aussi par les tartines au saumon fumé
- un plat qui contient du poisson
- un plat se composant de la dinde (ou d’un autre type de volaille).
- le dessert : la bûche de Noël (la bûche ressemble à un gâteau tchèque que nous appelons « roláda »)
En France, nous mangeons très souvent pendant les fêtes de Noël : le foie gras, le poisson, la volaille, la bûche et les fruits de mer (huîtres, moules, crevette, langoustine, homard, etc.). Les Français adorent également manger du chocolat pendant les fêtes de Noël.
Protože jsme nedávno oslavili Vánoce, rozhodla jsem se napsat článek o českém a francouzském vánočním menu. Je třeba zdůraznit, že v České republice jíme vánoční večeři 24.prosince v šest hodin večer, tedy dříve než ve Francii, kde začínáme jíst v sedm hodin večer. V České republice rozbalujeme dárky 24.prosince večer, protože "Ježíšek" je nadělí pod stromeček během večeře. České děti mohou tedy klidně spát v noci na 25. prosince. Což není případ francouzských dětí, které 24. prosince večer dají pod stromeček pantofle a ponožky, aby jim do nich "Otec Vánoc" dal přes noc mnoho dárků. Dárky tedy rozbalujeme 25. prosince ráno. Je třeba také zdůraznit, že v České republice jíme o hodně rychleji než ve Francii a tak dárky začínáme rozbalovat už v sedm hodin večer. Ve Francii naopak jíme pomalu, začínáme aperitivem v sedm hodin večer a skončíme nejdříve v devět hodin večer.
České a francouzské tradice jsou trochu odlišné, ale v obou zemích jíme vánoční večeři 24. prosince večer. V Česku a ve Francii se vánoční menu liší region od regionu, rodina od rodiny, ale základ je téměř vždy stejný. Francouzské menu je bohatší než to české, skládá se z více chodů.
V České republice jíme zpravidla:
- smaženou rybu (velmi často kapra) s bramborovým salátem (se zeleninovou směsí, která se podobá směsi, které se ve Francii říká "la macédoine")
- dezertem je často vánočka (s rozinkami a s mandlemi) nebo vánoční cukroví, které jíme po celou dobu vánočních svátků, které mají zpravidla trvanlivost až 3 týdny
- aperitivem : jednohubky s foie gras (podle wikipedie jsou to ztučnělá játra husy nebo kachny) s fíkovou marmeládou a také jednohubky s uzeným lososem
- chodem, který se skládá z ryby
- chodem, který se skládá z krůty (nebo jiného drůbežího masa)
- dezert : "la bûche de Noël" ("Vánoční poleno", které se podobá české sladké roládě, viz foto)